Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Lahtausta vai eläinsuojelua- Tapaus Sastamala

Sastamalassa paljastunut eläinsuojelua vaatinut tapaus kuohuttaa hevosmaailmassa mieliä. Kantaa ei niinkään oteta itse tapaukseen vaan eläinkoti Kirpun ja eläinlääkärin tapaan toimia. Julkisuuteen on annettu hyvinkin ristiriitaista tietoa hevosten kunnosta. Julkisuudessa näytetyt valokuvat ovat olleet pääkuvia, joissa näkyy pääsääntöisesti kiiltäväkarvainen hevonen, jolla on harja takussa. Mikä uutisoinnissa ja lausunnoissa lopulta on totta? Ota siis hyvä asento sohvalla, varaa aikaa ja lue teksti ajatuksella läpi. En puolustele enkä syytä ketään. Haluan vain tuoda ilmi tapauksen uutisoinnissa esiin tulleet ristiriidat ja luonnollisesti haluan ristiriidat selvitettävän ja tuotavan julki, mitä 12.6. ja sen jälkeen todella tapahtui. Kiintoisaa olisi myös tietää, kuka puhui totta kommentoidessaan hevosten kuntoa.

Sastamalassa olleet hevoset:
Frozen Bones, ori
Lancelot Boy, ori
Ben Fox, ruuna
Cold Cruiser, tamma
Black Navajo, ori, "riimunpäitsistä haavoja saanut" (HU 10.7.2009)
Magic Pass, ori, "ventovuohisinen" (HU 10.7.2009)

Jokainen voi halutessaan tutustua hevosiin osoitteessa www.sukuposti.net, jossa tietojen haku tapahtuu hevosen nimellä.  Kattavammat tiedot omistajanvaihdoksineen ym. löytyvät osoitteessa
http://www.hippos.fi. Myös tällä sivustolla haku tapahtuu hevosen nimellä.

Olen koonnut alle lausuntoja, lainauksia eri lehtien nettisivuilla julkaistuista artikkeleista ym. Sulkeissa on aina näkyvissä lähde, josta olen lainauksen ottanut. Näin jokainen voi halutessaan tarkistaa lainauksien oikeellisuuden ja todenperäisyyden.

"Niitä (eläimiä) pidetään hyvässä hoidossa niin kauan, kunnes uusi omistaja löytyy." (SK 13.12.2008)

"Jos Kirpun toimintaa ei voida jatkaa, on varmaa, että todella moni eläin lopetetaan, vaikka sen terveydessä tai käytöksessä ei ole mitään vikaa" (SK 13.12.2008)

"--. Luurangoiksi laihtuneet hevoset ovat eläneet sisätiloissa ulosteidensa keskellä ja joutuneet syömään tallin puurakenteita nälkäänsä. --.
Eläinsuojeluvalvoja Tanja Koski on järkyttynyt tapauksesta.
– En ole koskaan käyttänyt sanaa eläinrääkkäys, mutta tässä on kysymys juuri siitä." (SK 13.6.2009)

"Sisällä olleet hevoset eivät olleet saaneet ruokaa viikkohin, ehkä kuukausiin, --." (
http://www.alueviesti.fi/alueviesti_ajankohtaiset.php?tiedote_id=568)

"– Asia tuli tietooni keskiviikkona. Kun omistajaa ei tavoitettu, menimme paikalle perjantaina. Eläinsuojelurikoksesta ei ollut varsinaista epäilyä, sillä ulkona olleet kaksi hevosta olivat varsin hyväkuntoisia, Katri Moisala kertoo." (Paikallissanomat Lavia, Mouhijärvi ja Suodenniemi Eläinten pidosta puuttuu säännöllinen valvonta, Ville Säteri, SASTAMALA )

"– Tapaus täyttää kaikki törkeän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit, Moisala arvioi." (http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/

elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html)

”Nälkiintymisistä en ole ylipäätään missään vaiheessa puhunut. Tässä kohtaa media on ylidramatisoinut asioita”, Moisala puolestaan toteaa” (HU 10.7.2009)

”Olivat ne ruokaa saaneet sen verran, että hengissä olivat pysyneet”, Moisala myöntää, ja jatkaa: Muutama niistä oli oikeinkin hienossa kunnossa, oriit muun muassa" (HU 10.7.2009)

"Kunnan eläinlääkäri Katri Moisala kertoo, että oli vaikea päättää, voiko eläimiä edes kuljettaa minnekään.
– Päätimme kuitenkin antaa niille kipulääkettä ja viedä ne kunnolliseen talliin, vaikka ne hädin tuskin pystyivät kävelemään." (
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html)”Sastamalan tapaus oli ikävä ja samalla helppo tapaus, sillä se oli niin räikeä”, sanoo tapahtumasarjan käynnistäneessä eläinsuojelutarkastuksessa 12.6. mukana ollut eläinsuojeluviranomainen, kunnaneläinlääkäri Katri Moisala.
Tämän päivän jälkeen Moisala ei ole hevosia enää nähnyt. Ne siirtyivät samana päivänä Euralaiseen Kirpun eläinkotiin, jota pyöritti yrittäjänä eläinsuojeluvalvoja Tanja Koski, eläinsuojeluyhdistys Esko ry:n varapuheenjohtaja – kantava voima molemmissa." (HU 10.7.2009)

"Sastamalan hevosista kaksi huonokuntoisinta on lopetettu. Eläinlääkäri antoi piikin alipainoisimmalle hevoselle sekä eläimelle, joka oli saanut märkiviä haavoja päähänsä syöpyneestä, liian pienestä riimusta. Neljä eloonjäänyttä paranevat oikealla ravinnolla ja hoidolla." (
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html)

"Kolme samalta tilalta Sastamalan Mouhijärveltä löytynyttä rääkättyä hevosta jouduttiin lopettamaan jo aiemmin. Niille ei löytynyt sopivaa ostajaa ja tallitiloja." (
http://yle.fi/alueet/tampere/2009/07/kaksi_sastamalan_hevosista_pelastunee_843875.html;jsessionid=FB719C8E585C0D302287E2BAA45D98E8?value=biggest&path=/alueet/&name=useFontSize&redirectUrl=/alueet/tampere/2009/07/kaksi_sastamalan_hevosista_pelastunee_843875.html&refresh=null)

"Muiden kohtalo selviää tuonnempana kun nähdään, miten ne toipuvat euralaisessa hoitopaikassa, minne ne Hyynilästä siirrettiin." (
http://www.alueviesti.fi/alueviesti_ajankohtaiset.php?tiedote_id=568)

"Myös Timo Junnilan ex-puolison Anne Hietasen tyttären nimissä ollut Lancelot olisi Hietasen mukaan ollut noudettavissa takaisin 500:n euron hoitomaksuja vastaan. Myös Kari Kontiainen kertoo, että hänelle soitettiin Ben Foxin takaisin hausta maksua vastaan." (HU 10.7.2009)

"Sastamalasta pelastetut hevoset etsivät uutta kotia" (
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalasta-pelastetut-hevoset-etsivat-uutta-kotia/147922)

"Eläinkoti Kirppuun tuli maanantain aikana useita yhteydenottoja, joissa tarjouduttiin ottamaan hevoset hoitoon.
- Suurimmaksi osaksi ihmiset haluavat ottaa hevoset ilmaiseksi. Toki joukossa on ollut muutama asiallisempikin tarjous, eläinsuojeluvalvoja Tanja Koski tiivistää." (
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalan-hevosille-olisi-useampia-ottajia/148080)

"2.7. klo 15 tuli Moisalalle puhelimitse tarjous hevosiin erikoistuneelta eläinsuojeluvalvoja Essi Lemiseltä ottaa kaikki kolme hevosta uusiin koteihin. Lemisellä oli tarjota hevosille heti karsinapaikat omassa tallissaan Urjalassa niiden odotellessa mahdollista uutta sijoituspaikkaa.
”Halusin tarjota apua, sillä siitähän näissä eläinsuojeluasioissa on kyse. Kerroin, että minulla on viiden hevosen tallissa Urjalassa vain kaksi hevosta tällä hetkellä ja hyvin tilaa kolmelle. Mitään maksua en pyytänyt.” (HU 10.7.2009)

"Sastamalan hevoset saavat elää. Eläimet on myyty eläinsuojeluyhdistys Esko ry:lle.
Hevosia hoidetaan nyt Eurassa Kirpun eläinkodissa." (
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalan-hevosille-loytyi-uusi-koti/148528)

"2.7. Timo Junnilalle soitti yksityinen naishenkilö, joka sanoi haluavansa ostaa hevoset ja sopi kaupantekopaikaksi suodenniemeläisravintola Pianon klo 19.45. Timo Junnilan kanssa tehtiin käteiskaupat 1000 euron yhteishintaan kolmesta hevosesta: Lancelot Boy:sta, Frozen Bonesista ja Ben Foxista. Hevoset siirtyivät samantien eläinsuojeluyhdistys Eskolle, seikka, mitä Junnila ei tiennyt." (HU 10.7.2009)

"Myöhemmin paljastui, että ostaja olikin eläinsuojeluyhdistys Eskon asiamies, bulvaani." (
http://www.alueviesti.fi/pdf_files/200907091229080.2.pdf)

"Ulkopuolista asiassa jää ihmetyttämään mm. se, että hevosille olisi vielä viime viikolla ollut tarjota useitakin hoitopaikkoja, mutta että lopulta niistä tehtiin tarjous bulvaanin välityksellä taholta, jolla taas on kytköksiä euralaiseen hoitopaikkaan." (
http://www.alueviesti.fi/pdf_files/200907091229080.2.pdf)

"Sastamalan eläinlääkärin Katri Moisalan mukaan hevosia ei ainakaan tässä vaiheessa lopeteta vaan ne yritetään kuntouttaa." (
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Sastamalan+rääkätyt+hevoset+yritetään+kuntouttaa/1135247401597)

"Kaksi eläimistä lopetettiin pian kaupanteon jälkeen, kun hevosia tunteva eläinlääkäri oli arvioinut niiden tilan. Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan hevoset olivat niin vaikeasti kuntoutettavia, että lopetus oli niiden edun mukainen ratkaisu." (
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200907069887176_uu.shtml)

”Hevosista on 3.7.09 hankittu eläinlääkärin lausunto. Lausuntoon perustuen on toimittu seuraavasti: Kaksi hevosista on jouduttu eläinsuojelullisista syistä lopettamaan 3.7.09. Hevosten hoito ja huolenpito oli laiminlyöty jo niin pitkältä ajalta, ettei niitä edes pitkällä ja asiantuntevalla hoidolla ja koulutuksella olisi saatu paranemaan.”
Kyseinen eläinlääkäri oli Kati Tuomola.
Tässä vaiheessa hevoset olivat olleet jo kolme viikkoa eläinkodin hoivissa. Koko tämän ajan sekä mediassa että eläinkodin omilla nettisivuilla etsittiin hevosille koteja. Miksei sellaista sitten otettu vastaan kun sellainen ilmaantui, jää epäselväksi." (HU 10.7.2009)

Mm. Aamulehti on julkaissut valokuvia Sastamalan hevosista. Julkisuuteen on annettu tieto, että hevoset on kuljetettu 12.6. illalla suoraan Kirpun eläinkotiin. Kysynkin siis, onko tässä Aamulehden julkaisemassa valokuvassa näkyvä tallirakennus todella Kirpun tiloja
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/8986332-big.jpg.  Jos on, niin kuvassa näkyvät tilat ovat komeat eläinkodin tiloiksi. Tämänkö ylläpitämiseen lahjoitusvarat menevät? Vai voisiko kuva sittenkin olla joltain muulta tallilta? Itselläni on suuri epäilys, että kuvassa näkyvät sisätilat ovat aivan joitain muita kuin Kirpun eläinsuojeluyhdistyksen tiloja.

Eläinlääkäri Katri Moisalan lausunnot kaipaavat selvästi tarkennusta. Olivatko ne oriit "oikeinkin hienossa kunnossa" (HU 10.7.2009) siitä huolimatta, että "Kunnan eläinlääkäri Katri Moisala kertoo, että oli vaikea päättää, voiko eläimiä edes kuljettaa minnekään.
– Päätimme kuitenkin antaa niille kipulääkettä ja viedä ne kunnolliseen talliin, vaikka ne hädin tuskin pystyivät kävelemään." (
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html). On vaikea kuvitella, miten hyväkuntoinen hevonen voi olla niin huonokuntoinen, että se tarvitsee kipulääkitystä eikä pysty kunnolla edes kävelemään. Kumpaa ne olevat loppujen lopuksi - hyvä- vai huonokuntoisia? Satakunnan kansa uutisoi 13.7.2009 "luurangoiksi laihtuneista hevosista" kun eläinlääkäri Moisala toteaa Hevosurheilu-lehdelle, ettei ole nälkiintymisistä ylipäätään missään vaiheessa puhunut (HU 10.7.2009). Koittakaa nyt jo päättää! Olivatko ne laihoja vai ei?

Huomattava näkemysero on myös eläinsuojeluvalvoja Tanja Koskella ja eläinlääkäri Katri Moisalalla tapauksesta. "Eläinsuojeluvalvoja Tanja Koski on järkyttynyt tapauksesta. – En ole koskaan käyttänyt sanaa eläinrääkkäys, mutta tässä on kysymys juuri siitä." (SK 13.6.2009). Moisalan näkemys yhdessä monista lausunnoissaan on huomattavasti lievempi. "Eläinsuojelurikoksesta ei ollut varsinaista epäilyä, sillä ulkona olleet kaksi hevosta olivat varsin hyväkuntoisia, Katri Moisala kertoo." (Paikallissanomat Lavia, Mouhijärvi ja Suodenniemi Eläinten pidosta puuttuu säännöllinen valvonta, Ville Säteri, SASTAMALA ).

Minua kiinnostaisi kovasti myös tietää, millaista hoitoa Kirpun väki on hevosille antanut, koska "Sastamalan hevosista kaksi huonokuntoisinta on lopetettu. Eläinlääkäri antoi piikin alipainoisimmalle hevoselle sekä eläimelle, joka oli saanut märkiviä haavoja päähänsä syöpyneestä, liian pienestä riimusta. Neljä eloonjäänyttä paranevat oikealla ravinnolla ja hoidolla." (
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html). Olen todella järkyttynyt, jos hoidettavissa olevat eläimet tulevat lopetuskuntoisiksi eläinsuojelijoiden hoidossa!

En nyt pysy ihan mukana tapahtumien kulussa. Eloon jätettyjen hevosten omistajat olisivat saaneet lunastaa hevosensa takaisin 500€:n hoitomaksuja vastaan (HU 10.7.2009), vaikka Moisala oli todennut hevosten olevan kipulääkkeen tarpeessa ja ne hädin tuskin pystyivät kävelemään (
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html) mutta kuitenkin oriit olivat oikeinkin hienossa kunnossa (HU 10.7.2009). Ota tästä nyt selvää.

Kuvio meinasi mennä mielenkiintoiseksi myös tamman kohdalla. "Eläinkodista esitettiin ensin, että he vievät tamman Kulloon teurastamoon ja ottavat teurasrahat, sekä 500 euron hoitomaksun." (Esko Suominen, HU 10.7.2009). Ymmärrän hyvin, mitä tässä sanotaan. Sitä taas en ymmärrä, miten joku voi edes ehdottaa tällaista järjestelyä. Haluaisin todella tietää, mihin tuo 500€:n hoitomaksu perustuu? Suominen haki hevosen pois 26.6. (HU 10.7.2009) kun se oli huostaan otettu 12.6. Saanko kirjallisena, millaista hoitoa tamma on saanut, jotta siihen on saatu käytettyä kahdessa viikossa 500 euroa? En myöskään ymmärrä, millä perusteella eläinkoti olisi mitenkään voinut pitää teurasrahoja kun hevonen ei ollut eläinkodin nimissä. Miten tämä ehdotettu käytäntö oikein perustellaan?

Hevosille haettiin uutta kotia myös julkisesti (http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalasta-pelastetut-hevoset-etsivat-uutta-kotia/147922), joten eivät kai ne silloin voi olla kovin huonossa kunnossa. Tuskinpa kukaan eläinsuojeluvalvoja luovuttaa huonokuntoista eläintä eteenpäin. Jos hevoset olivat riittävän hyvässä kunnossa uutta kotia varten, miksi uutisoitiin, että "Kaksi hevosista on jouduttu eläinsuojelullisista syistä lopettamaan 3.7.09. Hevosten hoito ja huolenpito oli laiminlyöty jo niin pitkältä ajalta, ettei niitä edes pitkällä ja asiantuntevalla hoidolla ja koulutuksella olisi saatu paranemaan.

Kyseinen eläinlääkäri oli Kati Tuomola." (HU 10.7.2009). Kuka on puusilmä? Kyllä jonkun "hevossilmä" on epäkunnossa, jos toinen taho on sitä mieltä, että hevoset voidaan luovuttaa uuteen kotiin ja toinen taho meinaa, että hevoset tulee lopettaa.

Jos uutta kotia todella haettiin, miten voi olla mahdollista, että eläinsuojeluvalvoja Essi Lemisen avuntarjonta ohitettiin? 2.7. hevosiin erikoistunut eläinsuojeluvalvoja tarjosi jokaiselle jäljellä olleelle kolmelle hevoselle tallipaikkaa tallistaan eikä hän pyytänyt mitään maksua (HU 10.7.2009). Onko Kirpun eläinkoti, tai nykyisin eläinsuojeluyhdistys Esko, todella niin varoissaan, että se voi kieltäytyä tällaisesta tarjouksesta? Mihin niitä lahjoitusvaroja oikein käytetään, jos on varaa kieltäytyä tällaisesta avusta? Lopulta hevoset siirtyivät eläinsuojeluyhdistys Eskon omistukseen. Asiasta uutisoi mm. aamulehti.fi 3.7.2009 (
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalan-hevosille-loytyi-uusi-koti/148528). Tässä vaiheessa oman käsitykseni mukaan nämä hevoset kuuluisi jättää lahjoitusvarojen ja kaupungilta saatavien varojen ulkopuolelle. Nehän eivät ole enää vain huostaan otettuja vaan yksityis-/yritysomaisuutta, riippuen siitä, kenen nimiin hevoset ovat siirtyneet. En minäkään voi anoa kaupungilta varoja oman yksityisen hevoseni elättämiseen.

Miksi kaupanteossa käytettiin bulvaania? "Myöhemmin paljastui, että ostaja olikin eläinsuojeluyhdistys Eskon asiamies, bulvaani." (
http://www.alueviesti.fi/pdf_files/200907091229080.2.pdf). Haluaisin todella tietää, miten Eskon eläinkodin väki perustelee bulvaanin käytön.  Halusiko Eskon eläinkoti, ettei hevosten myyjä Timo Junnila tiedä, kenelle hän hevoset todella myy? Mielestäni tällaisen tahon kuin Eskon eläinkoti on melkeinpä perusteetonta käyttää kaupanteossa bulvaania. En edes löydä sanoja tälle toiminnalle. Mieleen tulee lähinnä amatöörisirkus, jonka näytöksestä olisi voinut periä jopa lipputuloja. Ihmettelen myös, tämäkö on kuva, jonka Eskon eläinkoti haluaa toiminnallaan antaa.

Jos Ben Foxista tai ostohetkellä vielä hengissä olleista Frozen Bonesista ja Lancelot Boysta on raha liikkunut, miksi omistajanvaihdosilmoitusta ei ole tehty? Hippoksen sivuilla osoitteessa www.hippos.fi ei ole omistajanvaihdos näkyvissä 24.7.2009. Omistajanvaihdosilmoituskaavakkeessa lukee, että ilmoitus tulee tehdä 14 vuorokauden kuluessa omistajanvaihdoksesta. Myöhästyneestä ilmoituksesta peritään korotettu maksu. Luulisi eläinkodilla olevan parempaakin kohdetta rahanmenoon kuin korotettu omistajanvaihdosmaksu. Omalla kohdallani Hippos on päivittänyt hevosen omistajanvaihdostiedot nettisivuilleen välittömästi ilmoituksen saatuaan.

3.7.2009 Hs.fi uutisoi ""Sastamalan eläinlääkärin Katri Moisalan mukaan hevosia ei ainakaan tässä vaiheessa lopeteta vaan ne yritetään kuntouttaa." (
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Sastamalan+rääkätyt+hevoset+yritetään+kuntouttaa/1135247401597) Ihmettelen, miten Moisala voi sanoa asiaan mitään, koska hän ei ole hevosia nähnyt 12.6.2009 jälkeen (HU 10.7.2009). Joka tapauksessa hän tiesi kertoa, että hevoset yritetään kuntouttaa. Kuitenkin 3.7.2009 eläinlääkäri Kati Tuomolan lausuntoon perustuen hevoset lopetettiin (HU 10.7.2009). Tämä on jo todella ristiriitaista. Miksi Moisala antaa lausuntoja, vaikkei ole hevosia nähnyt huostaanottopäivän jälkeen? Lausunto on kuitenkin annettu ja julkaistu, joten miksi kahdella eläinlääkärillä voi olla näin erilainen näkemys asiaan. Tässähän saa pian alkaa pelätä oman hevosen puolesta.  Jos eläinlääkärien näkemykset eroavat näin rajusti, tästä maasta löytyy varmasti eläinlääkäri, jonka mielestä oma kiiltäväkarvainen ja hyvässä kunnossa oleva hevoseni, jonka kaviot hoidetaan n. 6 viikon välein, pitäisi lopettaa.

Sastamala kuuluu Pirkanmaan alueeseen. Minkä takia Pirkanmaalla paljastuneeseen eläinsuojelua vaatineeseen tapaukseen puuttui satakuntalainen Kirpun eläinkoti ja eläinsuojeluvalvoja Tanja Koski? Käsittääkseni hevosiin erikoistunut eläinsuojeluvalvoja Essi Leminen toimii Pirkanmaalla, ainakin hänen tallinsa sijaitsee Urjalassa (HU 10.7.2009) ja se kuuluu Pirkanmaan alueeseen. Miksi Leminen ei ottanut tapausta hoidettavakseen tai miksi sitä ei hänelle annettu? Luulisi eläinsuojeluvalvoja Tanja Koskella olevan Satakunnan alueella jo ihan riittävästi tekemistä, ettei tarvitse "naapuriin" mennä. Ymmärtääkseni eläinsuojeluvalvojien tulisi toimia saman päämäärän eteen - eläinten hyväksi. Tapaus on saanut myös paljon julkisuutta. Kaikki eivät vain pysy tarinassa antaessaan lausuntoja.  Jos tapaukseen ei liity mitään salailtavaa, miksi lausunnot voivat erota toisistaan näinkin räikeästi?

Nyt on aika havahtua tilanteeseen ja vaatia selvitystä! Minne hevoset todella vietiin Sastamalasta? Mikä oli niiden todellinen kunto? Mikä oli Kirpun eläinkodin todellinen motiivi sen puuttuessa Pirkanmaan alueen eläinsuojelua vaatineeseen tapaukseen? Miksi eläinsuojelija Essi Leminen ei saanut auttaa? Paljonko Kirpun eläinkoti sai lahjoitusvaroja tapauksen uutisoinnin myötä ja mihin varat käytettiin? Oriiden uutisoitiin olevan oikeinkin hienossa kunnossa (HU 10.7.2009) ja alussa neljän eloon jätetyn hevosen paranevan oikealla hoidolla ja ruokinnalla (
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html). Mitä tapahtui hevosten ollessa Kirpun eläinkodin hoidossa ja vastuulla kun näistä neljästä on elossa enää yksi?

Eläinsuojeluyhdistys Eskon kotisivuilta voi jokainen käydä halutessaan lukemassa  siellä julkaistun tiedotteen,  joka tosin ei mielestäni anna selvyyttä ristiriitaisiin lausuntoihin tai mihinkään muuhunkaan sen kummemmin
http://www.eskory.suntuubi.com/?cat=10.

Lopuksi vielä

"Siitostamma Cold Cruiserin omistaja Olli Suomisen huoltaja, 70 ikävuottaan käyvä Esko Suominen kävi hakemassa omansa takaisin tasan kahden viikon päästä siitä, kun tamma oli viety Junnilalta, 26.6. Eläinkodista esitettiin ensin, että he vievät tamman Kulloon teurastamoon ja ottavat teurasrahat, sekä 500 euron hoitomaksun. Minä sanoin, että ei se käy. Jos tamma koukkuun laitetaan, minä valitsen teurastamon tästä läheltä, Hietasen teurastamon”, suivaantunut Suominen totesi. Sanoin myös, että minä olen hevosen laillinen omistaja ja näin ollen minä pidän myös teuraskorvauksen." (HU 10.7.2009)


"Kiukustunut Suominen toimitti tamman teuraaksi: ”Teurastamolla kysyin teurastajalta että onko tämä hänen mielestään pakkoteurastuskunnossa? Teurastaja sanoi tamman olleen poikkeuksellisen hienossa kunnossa. Otin siitä kuviakin pihalla. Teurastuksen jälkeen tamma tutkittiin ja todettiin sen olleen hiljan tiine. Yhtään matoa tai kirppua siinä ei ollut”, Suominen väittää." (HU 10.7.2009)

"Kari Lohiranta, joka kävi Junnilalla edellisviikon lauantaina on varma nähneensä viimeisillään kantavan tamman: ”Menen siitä vaikka valalle, että näin tiineen tamman hakiessani Junnilalta hänen poikansa traktoria 6.6." (HU 10.7.2009)

"Lv-tamma ei ole varsonut tai luonut varsaa 12.6 ilta -26.6 aamu välisenä aikana." (
http://www.eskory.suntuubi.com/?cat=10)

Ottamatta kantaa siihen, kuka puhuu totta, kysyn, missä on varsa.

Eläinsuojelu on arvokasta työtä, sillä se antaa äänen kaikille niille kaltoin kohdelluille eläimille, jotka eivät muuten saisi itseään kuuluviin. Jo yhden ihmisen toiminta voi pettää kansalaisen luottamuksen eläinsuojelutyöhön. On sanomattakin selvää, että tämän "Sastamalan hevosten" tapauksen myötä eläinsuojelutyö on saanut tahran maineelleen. Kuka on valmis tuon tahran puhdistamaan ja palauttamaan uskon tähän arvokkaaseen työhön?

Tapaukseen liittyvää uutisointia internetissä sekä valokuvia
http://www.alueviesti.fi/pdf_files/200907010737280.1.pdf
http://tinyurl.com/koh4sh
http://tinyurl.com/mn2rlf
http://tinyurl.com/kogbkj
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalan-hevosille-loytyi-uusi-koti/148528
http://tinyurl.com/l24p82
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200907069887176_uu.shtml
http://tinyurl.com/lt27pd
http://tinyurl.com/mzs8vm
http://www.alueviesti.fi/pdf_files/200907091229080.2.pdf
http://tinyurl.com/n586my
http://www.alueviesti.fi/alueviesti_ajankohtaiset.php?tiedote_id=568
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/sastamalasta-pelastetut-hevoset-etsivat-uutta-kotia/147922
http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194620611544/artikkeli/elainlaakari+lopetti+kaksi+sastamalan+raakatyista+hevosista.html
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/8986330-big.jpg
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/9002085-big.jpg
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/8986332-big.jpg
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/8986330-big.jpg
http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/9021081-big.jpg

nimim. liviko

©2020 Satakunnan eläisuojelu lainmukaiseksi - suntuubi.com