Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Case Sastamalan hevoset

Kesäkuussa sastamalan Mouhijärvellä paljastunut eläinsuojelua vaatinut tapaus kuohuttaa hevosmaailmassa mieliä. Uutisointi on ollut raflaavaa ja hevosten väitetään olleen ruoatta pahimmillaan jopa kuukausia. Julkisuudessa näytetyissä valokuvissa esiintyvät kuitenkin kiiltäväkarvaiset hevoset, joilla toki on harja takussa. Kuukausien ruoatta olosta, nälkiintymisestä tai loistartunnoista ei näy viitteitä.

Mouhijärven 18.5 virkaan astunut eläinlääkäri sai antamansa lehtihaastattelun mukaan tiedon mahdollisesta eläinten laiminlyönnistä ke 10.6 ja tapahtumapaikalle on menty perjantaina puolilta päivin 12.6, jolloin on havaittu tarhassa eläinlääkärin kertoman mukaan 2  hyväkuntoista hevosta ja hevosen pitoon kelvottomista tallitiloista 4 hevosta lisää, joista ainakin kahden kunto on ollut erittäin heikko. Yksi 6.sta tilalta tavatusta hevosesta oli tiettävästi viimeisillään oleva kantava tamma. Tallin omistajaa ei ole tavoitettu, mutta hevosten hoitajaksi omistajan loma ajaksi lupautunut naapurin tyttö on ollut paikalla. Käydystä keskustelusta ei ole tietoa.

Paikalle on menty kuljetuskaluston kera uudelleen illalla 20-22 välisenä aikana ja hevoset on siirretty pois. Kaksi huonokuntoisinta ilmeisesti kipulääkittynä. Tässä vaiheessa paikalla oli myös Esko Ry:n varapuheenjohtaja ja kuopatun Kirpun eläinkodin omistaja euralainen eläinsuojeluvalvoja Tanja koski apureineen, sekä poliisi. Omistajaa ei oltu tavoitettu. Lehdistölle annettujen tietojen mukaan hevoset vietiin Kirpun eläinkotiin Euraan. Kuvamateriaali ja myöhemmistä haastatteluista ilmi käyvät tiedot hevosten siirrosta kaupan jälkeen, antavat kuitenkin viitteitä siitä, että hevoset vietiin todellisuudessa jonnekin muualle.

13.6 kaksi huonokuntoisinta hevosta lopettiin. Muiden kohtalosta vedettiin arpaa. Toisaalta niille etsittiin uusia koteja mm. lehtihaastatteluin, toisaalla niitä tarjottiin alkuperäisille omistajilleen ja jopa vihdoinkin tavoitetulle tallinomistajalle takaisin 500e hoitomaksua vastaan. Tarjotut kodit, joukossa mm. pirkanmaan eläinkodin pitäjä Essi Leminen hylättiin, koska tarjoukset eivät luvanneet maksua hevosista, ainoastaan huolehtivan kodin.

Huostaanottohetkellä kantavan tamman sen oikea omistaja haki pois ja toimitti teuraaksi, jolloin todettiin tamman olevan maidossa eli hiljakkoin varsonut. 3 hevosta ostettiin bulvaania apuna käyttäen tallinomistajalta Esko Ry:lle, joka pyörittää eläinsuojelutoimituksessa mukana olleen eläinsuojeluvalvoja Tanja kosken omistamissa tiloissa eläinkotia. Kaupan tekoa seuraavana päivänä 2 juuri ostettuista hevosista lopetettiin. Oriit, jotka olivat huostaanottohetkellä mukana olleen eläinlääkärin lehtiin antamien lausuntojen perusteella "erittäinkin hyvässä kunnossa".

Ainoa täysin kiistaton tosiasia tässä tarinassa on se, että enää ainoastaan yksi huostaanotettu hevonen elää. Kysymyksiä ja ristiriitaisuuksia on sen sijaan paljonkin.

Miksi tiedot hevosten kunnosta eroavat riippuen siitä ketä haastatellaan?

Miksi myöhemmät tapahtuman kuvaukset ja kuvat, eivät tue lausuntoa, jonka mukaan hevoset olisi siirretty Mouhijärveltä Kirpun eläinkotiin Euraan? 

Miksi tarjotut kodit sivuutettiin?

Miksi teuraskuntoiseksi väitetyt hevoset olisi voitu palauttaa omistajilleen rahaa vastaan?

Miksi käyttää bulvaania saadakseen omistukseensa hevosia, jotka lopeteaan seuraavana päivänä ihan siinä samassa kunnossa missä ovat olleet kaupantekohetkellä

Mihin katosi kantavan tamman varsa?

Kuka hyötyy? Eläinsuojelullisesti perustellulta näyttää maallikon silmään, ehkä niiden kahden huonokuntoisimman lopetus. Sekin vain ehkä, koska kyseessä kuitenkin olivat varsat, joiden toipumiskyky oikealla hoidolla on uskomaton.

Tapaus ei liene ainoa laatuaan ja ikävintä tässä on, että niinkin tärkeän asian kuin eläinsuojelun uskottavuus ja luotettavuus joutuu vaakalaudalle jos ilmaan jää liiaksi kysymyksiä. Vaikka tämä sivusto varmasti herättää niitä myös lisää, tämän tarkoitus on ennen kaikkea löytää myös vastauksia. Toisaalta toimikoon tämä yhtenä porttina kaikkeen aiheesta julkaistuun materiaaliin, jotta tiedon keruu heille, ketkä asiasta ovat kiinnostuneet olisi mahdollisimman helppoa.

Tarkoituksena on kerätä linkkejä, artikkeleita, lausuntoja, kuvia ym. materiaalia, jotka valottavat ns. Sastamalan hevosrääkkäyksen taustoja ja nykytilaa

Kooste tähänastisista tapahtumista löytyy nimimerkki livikon ansiokkaasti keräämänä tämän sivuston blogista, samoin navigointipalkin linkistä "kooste tapahtumista". Liviko päivittää koostetta, jos siihen tulee tarve.

Ulkoasun kuvissa esiintyvät hevoset eivät liity tapaukseen.

©2020 Satakunnan eläisuojelu lainmukaiseksi - suntuubi.com